Skrivadinbok

Skrivadinbok

Skrivadinbok

Jag kommer att ge dig tips om hur du kan förbättra ditt skrivande. Böcker som du bara måste läsa och studera för att bli bättre i ditt språk. Här får du också läsa om andra författare och deras våndor.

Hur får man ordning på all information?

SkrivartipsPosted by Margareta Mörck Thu, March 02, 2017 11:26:12
När du skriver långa texter, som kanske ska bli en hel roman, är det lätt att blanda ihop de fakta du anger. På sidan 10 har du sagt att Lisa har mörkt, långt hår och att hon är kort. Det är hennes första jobb sedan utbildningen, alltså borde hon vara ca 25 år, om det är en högskoleutbildning.

När du kommer till sidan 50 kommer Lisa in i texten igen. Då har du glömt att hon ska vara mörkhårig. Helt plötsligt tycker du om idén om en ljushårig Lisa och vill att hon ska vara i 40 års åldern, eftersom hon ska ha hemmavarande barn, halvvuxna. Det passar din berättelse bra.

För att undvika sådana misstag behöver du skriva en lista på alla personer som förekommer i berättelsen. Skriv namn och efternamn (kan behövas ibland om hon läser ett brev adresserat till henne, polisen ringer och frågar om hon är Vera Larsson etc).
Utseende, ålder, var personen bor. Utbildning, familj och släkt (beroende på hur ofta hen förekommer).
För huvudpersonerna blir listan lång. Du måste beskriva hens karaktär, intressen, barndom, syskon, föräldrar, vänner, pojk-, flickvän osv.

Dokumentet där du gör detta kan du ha som ett eget dokument som fylls på allt eftersom du kommer längre in i din berättelse och för in fler och fler personer i den. Det går också bra att använda post it lappar och fylla på efterhand.

Du behöver också ha en lägenhet/hus till din huvudperson som ser likadan ut varje gång hen kliver in/rör sig i rummen. Skriv gärna ner det också så att du inte tabbar dig.

Vill du få fler råd hur du ska skriva anmäl dig till min grundkurs den 9 mars alt diskutera text med andra den 6 april. Samtliga på kvällstid i Uppsala.

Tips om personer och rum hittar du i din omgivning. Umgås och spana på stan!
Även landskap måste beskrivas!

Hjärtat

SkrivartipsPosted by Margareta Mörck Tue, February 14, 2017 12:55:41
Att skriva om sitt hjärta eller andras hjärtan är vanligt. Inte bara i sångtexter ser vi rader som: Mitt hjärta klappade, bultade, bankade, hotade att sprängas eller blev varmt. Hjärtat finns med överallt i musik, noveller, romaner och deckare.

Det blir lätt schablonartat när man skriver om hjärtat. Vad kan man göra åt det? Hur skriver jag att jag är så stormande kär att hjärtat bankar i bröstet?
Skriv om – tänk om!

Stanna upp i din text. Fundera på varje ord och hitta på några andra som inte har skrivits 1000 gånger redan.

Hjärtat bankade i bröstet.

Vad kan man skriva istället för hjärtat? innanför mitt bröstben kanske. inne i mig. Något, passar också.
Bankade – hur skriver jag med ett annat verb?
Dunkade, hamrade, det lät högt är några verb.

I bröstet – finns det något alternativ? Du kan ta bort det och istället skriva:
Innanför mitt bröstben dunkade det så att jag trodde alla kunde höra.

Så där ja! Då har du hoppat bock över schablonerna.


Nytt År

SkrivartipsPosted by Margareta Mörck Wed, January 11, 2017 17:37:55
Ja nu är det nytt år och alla tjatar om det. Nyårslöften och ett nytt liv. Jag tänker inte skriva på det temat. Istället vill jag slå ett slag för tävlingar. Det är ett jättebra sätt att träna upp sin skrivning och kanske om man har tur (och skicklighet) vinner man något. Dessutom får man se hur man ligger till så att säga. Och en publicering är ju alltid roligt.

Själv har jag också skickat in noveller till tävlingar. Nu senast 2015 till Hemmets Veckotidning. Jag kom två och fick novellen publicerad i tidningen. Dessutom fick jag möjlighet att återkomma med noveller till Allers förlag. Det har jag gjort förstås och kan tjäna lite pengar på skrivandet på det sättet också. Och det som är bra är att de vill ha fler noveller. Läs gärna mer under allers.se.

Det finns fler tävlingar. Läs om Senioren där man ska skicka in en novell om seniorliv senast 10 februari innehållande högst 12000 tecken (inkl blankslag). Prissumman är totalt 50 000 kr. Varför inte testa?


Perspektiv

SkrivartipsPosted by Margareta Mörck Thu, November 03, 2016 14:38:42

Här sitter jag och skriver och funderar på vilket perspektiv jag ska skriva i. Kanske i jag-form eller ska det vara tredje person dvs han/hon/hen?
Själv tycker jag bäst om att skriva i jagform eftersom man då kan följa den som är jag i berättelsen i vad hon eller han tycker och tänker. Hur gör du själv?