Skrivadinbok

Skrivadinbok

Skrivadinbok

Jag kommer att ge dig tips om hur du kan förbättra ditt skrivande. Böcker som du bara måste läsa och studera för att bli bättre i ditt språk. Här får du också läsa om andra författare och deras våndor.

Hur får man ordning på all information?

SkrivartipsPosted by Margareta Mörck Thu, March 02, 2017 11:26:12
När du skriver långa texter, som kanske ska bli en hel roman, är det lätt att blanda ihop de fakta du anger. På sidan 10 har du sagt att Lisa har mörkt, långt hår och att hon är kort. Det är hennes första jobb sedan utbildningen, alltså borde hon vara ca 25 år, om det är en högskoleutbildning.

När du kommer till sidan 50 kommer Lisa in i texten igen. Då har du glömt att hon ska vara mörkhårig. Helt plötsligt tycker du om idén om en ljushårig Lisa och vill att hon ska vara i 40 års åldern, eftersom hon ska ha hemmavarande barn, halvvuxna. Det passar din berättelse bra.

För att undvika sådana misstag behöver du skriva en lista på alla personer som förekommer i berättelsen. Skriv namn och efternamn (kan behövas ibland om hon läser ett brev adresserat till henne, polisen ringer och frågar om hon är Vera Larsson etc).
Utseende, ålder, var personen bor. Utbildning, familj och släkt (beroende på hur ofta hen förekommer).
För huvudpersonerna blir listan lång. Du måste beskriva hens karaktär, intressen, barndom, syskon, föräldrar, vänner, pojk-, flickvän osv.

Dokumentet där du gör detta kan du ha som ett eget dokument som fylls på allt eftersom du kommer längre in i din berättelse och för in fler och fler personer i den. Det går också bra att använda post it lappar och fylla på efterhand.

Du behöver också ha en lägenhet/hus till din huvudperson som ser likadan ut varje gång hen kliver in/rör sig i rummen. Skriv gärna ner det också så att du inte tabbar dig.

Vill du få fler råd hur du ska skriva anmäl dig till min grundkurs den 9 mars alt diskutera text med andra den 6 april. Samtliga på kvällstid i Uppsala.

Tips om personer och rum hittar du i din omgivning. Umgås och spana på stan!
Även landskap måste beskrivas!


Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.